Dr. William Glasser je osnivač realitetne terapije i autor teorije izbora.

Realitetna terapija je psihoterapijski pristup u kojem se terapeut kroz proces samoprocjene, a preko teškoća koje klijent navodi, povezuje s klijentom, polazeći od razumijevanja, da je čovjek intrinzično motiviran i da sam upravlja svojim ponašanjem.

Takav pristup klijentu omogućava, da sagleda svoje teškoće iz druge perspektive i otkrije bolje načine za postizanje osobnog zadovoljstva.

Razumijevanje na kojem se bazira pogled realitetnog terapeuta na čovjeka i njegove teškoće poznat je kao Teorija izbora.

Teorija izbora je razumijevanje ljudskog ponašanja koje temelji na kibernetici drugog reda. Ljudski organizam je zatvoreni sustav čije je funkcioniranje namjensko i motivirano iznutra.

Organizam je izjednačen s ponašanjem koje se tumači kao nedjeljiva cjelina akcije, mišljenja, osjećanja i fizioloških procesa.

Namjena ljudskog ponašanja je uspostaviti unutarnju ravnotežu i uskladiti se s okolinom.

To je moguće zahvaljujući motivima koji pokreću ponašanje, sposobnosti praćenja i komparacije informacija iz okoline s motivima te sposobnosti usklađivanja čija je najznačajnija karakteristika kreativnost.

Te karakteristike sustava su za potrebe psihoterapije detaljno objašnjene kroz konstrukte psihičkih potreba, svijeta kvalitete i cjelokupnog ponašanja.

Dr. William Glasser preminuo je 23. 08. 2013. u svom domu u Los Angelesu.

Leon Lojk (1937. – 2014.), psiholog, psihoterapeut, senior instruktor William Glasser International i utemeljitelj Centra za savjetovanje i osposobljavanje u Kranju (1996) dokazao je da je Teorija izbora i Realitetna terapija filozofski i znanstveno utemeljena. Na osnovi njegove publikacije » Znanstvena utemeljenost realitetne terapije« je realitetna terapija bila priznata u Europi kao znanstveno utemeljen psihoterapijski pristup.

Godine 1999. Leon Lojk osniva Evropsku udrugu za realitetnu terapiju (EART). Pod njegovim vodstvom je EART 2008. godine u Briselu postala punopravna članica Evropske udruge za psihoterapiju (EAP). Pored toga je 2009. godine Centar za savjetovanje i osposobljavanje prerastao u Europski institut za realitetnu terapiju (EIRT). EIRT provodi psihoterapijsku edukaciju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.
Leon Lojk je preminuo 17. studenog 2014.

Bosiljka Boba Lojk, socijalna radnica, psihoterapeut, senior instruktor William Glasser International razvila je originalan pristup poučavanju Nove realitetne terapije temeljen na osobnom iskustvu.

Zajedno sa suprugom Leonom je uspostavila petogodišnji program za stjecanje naziva psihoterapeut RT i četverogodišnji program za stjecanje naziva savjetovatelj RT. Boba Lojk je generalna tajnica Europske udruge za realitetnu terapiju (EART) i suosnivač Centra za savjetovanje i osposobljavanje u Kranju koji je 2009. godine prerastao u Europski institut za realitetnu terapiju (EIRT).

Boba je bila prva direktorica EIRT. Doprinijela je tome da je 2011. godine EIRT dobio akreditaciju Europske udruge za psihoterapiju (EAP) kao europsko akreditiran institut za psihoterapeutsku edukaciju (EAPTI). Zahvaljujući tom priznanju svaki polaznik edukacije koji postane psihoterapeut RT po direktnom postupku stječe i europsku diplomu iz psihoterapije (ECP)